Monia sukumme jäseniä on alkanut kiinnostaa uusi sukututkimusmenetelmä, DNA-sukututkimus eli nk. geneettinen sukututkimus. Aiheesta on verkossa hyvä suomenkielinen esitys: DNA-sukututkimus pähkinänkuoressa.

Sukumme esi-isän ja hänen alenevan polven miespuolisten jälkeläistensä DNA-haploryhmä on I-M253 (entinen I1a). Se on Euroopassa melko yleisen I1:n tunnetuimpia, Skandinavialle tyypillisiä alaryhmiä. Satakuntalaismiehistä 52,08 % kuuluu tähän haploryhmään (Rootsi & al. 2004), mikä on suurin osuus koko maassamme.

DNA-sukututkimusta harkitseville suosittelemme aiheeseen tutustumista, jotta menetelmän mahdollisuudet ja rajoitukset kävisivät tutuiksi. Mikäli testin haluaa teettää, on valittavana joukko DNA-tutkimusta tekeviä yrityksiä: Suvustamme teetetyt isälinjan eli Y-kromosomiin perustuvat testit on teetetty yhdysvaltalaisella Family Tree DNA -yrityksellä, joka on alan suurimpia toimijoita. Yrityksen verkkosivut ovat englanninkieliset, mutta käytännön asioissa aloittelijaa auttaa Suomi DNA -projekti.

Isälinjan DNA-testi voidaan tehdä vain miespuolisesta henkilöstä, äitilinjan sekä miehiltä että naisilta. Tämä johtuu testatun DNA:n periytymisestä (Y-kromosomi isältä pojalle, mitokondriot eli sauvajyväset äidiltä lapsille). DNA-testin maksaakseen olisi hyvä omistaa luottokortti, mutta Suomi DNA -projektin kautta se ei ole aivan välttämätöntä. Hinnat näkee parhaiten kunkin yrityksen sivuilta, mutta esimerkiksi FTDNA:lla 37 markkerin Y-dna-testi oli 8.8.2017 139 $ (≈ 118 €) ja paras äitilinjan testi mtFullSequence 159 $ (≈ 135 €).